Inhimillisyys etusijalle; ikäihmisten siirtely hoitoyksiköstä toiseen on lopetettava
Satakunnassakin tuttu mummoralli on ilmiö, joka on saanut paljon huomiota viime aikoina ja ihan syystäkin. Ikääntyneiden ihmisten siirtely paikasta toiseen ei ole inhimillistä. Mielestäni on tärkeää, että ikääntyneet saavat elää lähellä lähiomaisiaan, sillä perheen ja ystävien tuki on olennainen osa hyvinvointia. Ei ole järkevää sijoittaa euralaista ikäihmistä Kankaanpään ARVI-yksikköön, kauas omaisistaan.
Kuten tiedetään muistisairaat ikääntyneet ovat erityisen haavoittuvia paikanvaihdoksille.
Kun heidät siirretään ARVI-yksiköstä toiseen, he joutuvat kohtaamaan uusia hoitajia ja ympäristöjä, mikä lisää heidän sekavuuttaan ja stressiään. Tämä ei ole oikeudenmukaista heitä kohtaan, eikä sitä voi perustella edes taloudellisilla syillä.
Sen sijaan tutut hoitajat ja paikat tarjoavat muistisairaille turvallisuuden tunnetta.
Lisäksi hoitajille potilaiden siirtely tuo lisää työtä. Siirrettävien asiakkaiden kirjaaminen ulos ja uusien asiakkaiden sisäänkirjaus muine tehtävineen vie aikaa ja resursseja, jotka voitaisiin käyttää suoraan hoitotyöhön. Tämä lisää hoitajien työtaakkaa ja vaikuttaa työhyvinvointiin, mikä puolestaan vaikuttaa potilaan hoidon laatuun.
Kuljetukset Satakunnan ARVI-yksiköiden välillä lisääntyvät kasvattaen kustannuksia Hyvinvointialueelle. Tämä ei ole kestävä ratkaisu nyt eikä pitkällä aikavälillä, on tärkeää löytää ratkaisuja, jotka vähentävät tarpeettomia siirtoja ja kuljetuksia.
Mummoralli pitää saada loppumaan.
Ikääntyneiden ihmisten sijoittaminen lähelle lähiomaisiaan ja tarpeettomien siirtojen vähentäminen on inhimillistä ja resurssiviisasta. Tämä parantaa ikääntyneiden ja omaisten hyvinvointia, vähentää hoitajien työtaakkaa ja säästää kustannuksia Hyvinvointialueelle.