Liikuntaa ja liikettä kaikille

Kohtuuhintaisen liikunnan ja kulttuurin tarjoaminen porilaisille on ensiarvoisen tärkeää kaupungin asukkaiden hyvinvoinnin ja yhteisöllisyyden kannalta. Liikunta ja kulttuuri eivät ole vain vapaa-ajanviettotapoja, vaan ne ovat keskeisiä tekijöitä fyysisen ja henkisen terveyden ylläpitämisessä.
Kun nämä palvelut ovat kaikkien saatavilla, ne edistävät tasa-arvoa ja mahdollistavat kaikille asukkaille mahdollisuuden osallistua ja nauttia niistä.
Liikunta ja liikkuminen parantavat fyysistä kuntoa, vähentävät stressiä ja parantavat mielialaa. Liikkuminen auttaa ehkäisemään monia sairauksia, kuten sydän- ja verisuonitauteja, diabetesta ja mielenterveysongelmia. Ilmaiset- tai kohtuuhintaiset liikuntapalvelut, kuten lähiliikuntapaikat, kuntopolut, kuntosalit, urheilukentät ja uimahallit, mahdollistavat sen, että jokainen voi löytää itselleen sopivan tavan liikkua ja pitää huolta terveydestään.
Pienikin fyysinen rasitus parantaa unen laatua ja sitä kautta lisää jaksamista arjessa.
Porissa voitaisiin järjestää alueellisia teemaviikkoja, jolloin kaupunkilaisilla olisi mahdollisuus saada ohjausta oman alueen lähiliikuntapaikkojen käyttöön tai tutustua kaupungin omistamiin kuntosaleihin. Samalla olisi mahdollista esitellä vaikkapa seurojen tuottamia liikunta- ja hyvinvointipalveluita.
Kaupunkilaisia voisi kannustaa tutustumiskäynteihin, vaikka arpomalla 3 kuukauden ilmaiset kuntosali- tai uimahallikäynnit.
Porissa käytössä olevat nuorisopassit Tiäksää-, Ekstiä- ja Kaistiät -passi ovat hyvä esimerkki nuorten kannustamisesta erilaisiin vapaa-ajantoimintoihin. Lisäksi 5.- ja 6.-luokkalaisille tarjotaan mahdollisuus ilmaisiin uimahallikäynteihin. Näin luodaan nuorille hyvät mahdollisuudet harrastaa ilmaiseksi.
Haluan uskoa, että liikuntapaikkoihin tutustumalla ja kokeilemalla luodaan pohjaa tulevaisuuden käyttäjille.
Näiden passien mobiilisovelluksiin ovat lähteneet mukaan myös yksityiset liikunta- ja kulttuuripalveluiden tuottajat. Jolloin tarjotaan nuorille laajempia tutustumismahdollisuuksia ja tuetaan osaltaan myös yksityisiä toimijoita.
Kohtuuhintainen toiminta ei yksin riitä, vaan lähiliikuntapaikkoja pitää olla hyvin tarjolla.
On tärkeää, että Porin kaupunki jatkaa panostamista kohtuuhintaisten liikunta- ja kulttuuripalveluiden tarjoamiseen ja kehittämiseen. Tämä edistää asukkaiden hyvinvointia, yhteisöllisyyttä ja tasa-arvoa, ja luo pohjan terveelle ja aktiiviselle tulevaisuudelle. Terveyden ja hyvinvoinnin lisäämisessä ennaltaehkäisy on usein se järkevin ja resurssitehokkain tapa.
Paikkojen kunnossapitoon ja kehittämiseen pitää myös riittävästi resursoida euroja.